Güzel Sanatlara Nasıl Hazırlanmalıyız?

Güzel Sanatlara Hazırlık ile birlikte öncelikle Güzel sanatlarda hangi bölümü okuyacağınıza karar vermemiz gerekir.
Çünkü okuyacağımız bölüm hayat boyu yol arkadaşımız olacak. Yer yer bize rehberlik edecek, yer yerde bizi bir yerlere sürükleyecektir.
Mesleğimizle müşterek yapacağımız bu yolcuktan keyif almak için yol arkadaşımızı seçerken sık dokuyup ince eleyeceğiz.
Şimdi Gelelim Neler Yapmamız Gerektiğine.
1. Eğer kendi kendimize çalışamıyorsak, çalışmak için bir ortamımız veya atölyemiz yoksa, bir resim kursuna gidip çalışmak için kendimize zemin hazırlamalıyız. Bir kursta çalışmanın en büyük avantajı
arkadaş ortamında herkesin resim ve çizme ile meşgul olmasından dolayı bizde de bir azim, şevk ve arzu doğuracaktır. Böylelikle Kursta geçen zaman daha verimli olacaktır.
2. İster Kurs ister kendi çalışma ortamımız olsun fark etmez. Mutlaka bol bol eskiz çizmeliyiz. Bu eskizler 10-20 dk arası olabilir. Tavsiyem en fazla 25 dakikalık eskizler olması.
Eğer ki çalışma ebatlarımız büyük olursa örneğin 50×70 veya 70×100 o zaman 45 dakika yeterlidir.
3. Sınav mantığında ve sınavdaymış gibi çalışma alışkanlığımız olmalıdır. Önceki senelerde özel yetenek sınavlarında çıkmış sınav soruları veya hocamızın sınavlara uygun hazırladığı sorulara sınav sürelerine sadık kalınarak her hafta bir çalışma yapılmalıdır. Peki bu bize ne kazandıracak? Öncelikle sınavlarda süre yetiştirememe sorununu büyük ölçüde çözecektir. Sınavda rahat olmanızı sağlayacak. Sınavlarda önceden çizdiğimiz kompozisyonlar hayal kurmamızda bize çok yardımcı olacaktır. Hatta sınav sorularına yakın daha önce çizdiğim çizimleri sınava uyarlayarak hem zamandan kazanacağız, hem bildiğimiz bir şeyi daha da güzel çizmiş olacağız.
4. Oran orantı ve simetriyi çözebilmemiz için bolca natürmort çizmeliyiz. Oluşruracağımız kompozisyonlarda mümkün mertebe objelerimiz çeşitli olsun.
5. Canlı model çizimlerine ağırlık vermeliyiz. Evde televiyon izleyen ev ahalisini çizebiliriz. Yolculukta bir yerlere tutunan ve oturan figürlerden yararlanabiliriz. Bu durumlarda çizimlerimiz kısa süreli
eskizler olmalı çünkü modellerimiz uzun süre aynı pozisyonda kalmayacaktır.
6. Çizimlerimiz hakkında olabildiğince farklı değerlendirmeler alalım. Atölye hocamızın yanı sıra atölye arkadaşlarımızdan da değerlendirme alabiliriz. Bu hatalarınız daha iyi görmenizi sağlayacaktır.
7. Çizimlerimizi daha iyi görmemiz ve değerlendirebilmemiz için mutlaka ara ara çizimlerimizi karşımıza koyup belli bir uzaklıktan bakıp gözden geçirmeliyiz. çizime yakından baktığımızda görüş alanımız
daraldığından bir bütün olarak göremeyebiliriz. Ancak uzatan bakınca bir bütün olarak göreceğimizden hataları daha iyi ayıklamış olacağız. Özellikle perspektif hatalarını bu şekilde daha iyi giderebiliriz.
8. çizimlerde bol çizgi kullanmaktan çekinmemeliyiz kirletmediğimiz sürece çizgilerimiz üst üste gelebilir. bu bir sorun teşkil etmez çünkü gözümüz çizgiler arasından doğru olanı seçecek ve tamamlayacaktır.
9. Objeleri çizerken çokça dikkat edeceğimiz bir başka konuda kontur çizgilerdir. Objeleri çizerken şablon gibi dış hatlarını tek çizgi ve bastırılmış olmamalı. Çizgilerimiz yer yer ince, yer
kalın, yer yer ise silik olmalı. örneğin gölgenin olduğu yerde çizgiler kalın ve belirginken ışığın geldiği yönde çizgiler ince ve silik olmalı.
10. Kompozisyona da ayrıca dikkat etmeliyiz. kağıtta çizim sıkıştırılmamalı. sağ sol, aşağı yukarıda yeteri kadar boşluk bırakmalıyız. Kompozisyonda kağıdımızın alt tarafına göre üstte daha çok boşluk bırakılmalı.
Kompozisyonda göz rahat bırakılmalı, sıkışmışlık hissi uyandırmamalıdır. Canlı model çizimlerinde ise figürlerin bakış yönünde boşluk biraz daha fazla olmalı ki figür kağıtta rahat dursun ve izleyiciyi rahatsız etmesin.
11. Son olarak çizimlerimizde ışık gölge ve tonlamaya dikkat edelim. Çizimimiz ne gri görünecek kadar siyah tonlardan yoksun nede çizimi boğacak , kirli ve karanlık gösterecek kadar kara olmalı. çizimde yeteri kadar ışık vermeyi unutmayalım, Unutmayalım ki koyu tonlar dengeli ve yerinde kullanıldığında çizime canlılık katacaktır.
evet sevgili arkadaşlar sizler için bu yazımda aklıma gelen önerileri sıraladım. Umarım Güzel Sanatlara Hazırlık süreci sizin için verimli geçer.
Sınavlarınızda başarılar dilerim.
Rıdvan CAN
Resim Öğretmeni
www.ridvancan.com