Yağlı Boya Kursu

Yağlı Boya Kursu Hakkında

Sanat atölyemizde verilen yağlı boya kursu hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki metinden ulaşabilirsiniz.

yağlı boyalar
yağlı boya fotoğraf

Yağlı Boyada kullanılan malzemeler:
1.tuval,
2.şövale,
3.yağlı boya fırçaları,
4.Yağlar (resim yağı, keten yağı) 5.terebentin,
6.spatula,
7.palet,
8.yağlı boya resim kağıtları,
9.yağlı boya verniği vb.
malzemeler kullanılır.

Yağlı Boya resim tekniklerinden en yaygını ve en çok tercih edilenidir. Yağlı boya kursunun tercihin sebebi ise yağlı boyaların çok uzun ömürlü olması ve canlı parlak olmasından kaynaklanıyor. Bu yüzden sizde yağlı boya kursu tercih etmelisiniz.

YAĞLI BOYA TEKNİKLERİ

PARLATMA (GLAZİNG)

yağlı boyalar
Yağlı Boya kursu

Parlatma, yüzeye şeffaf ince ya da yarı şeffaf bir tabaka boya uygulamaktır. Bunu yaptığınızda, sıradaki her katman aşağıdaki rengin görünümünü değiştirir ve çok yönlü bir renk tonu oluşur.

Yağlı boyayı inceltmek için terebentin (ya da benzer bir şey) kullanmanız gerekir. Alternatif olarak keten tohumu yağı da kullanabilirsiniz. Keten Tohumu, renklerinizi matlaştırabilen terebentinin aksine onlara parlaklık katacaktır.

ALT BOYA

Resim yaparken, tamamen boş bir sayfa veya tuvalden daha göz korkutucu çok az şey vardır. Alt boya çalışma yüzeyine uygulanan ilk boya katmanı olarak bu sorunu çözer. Resminizin geri kalanı için bir yol gösterici görevi görmekle beraber gölgelendirmenin ve tonların nereye gideceğini belirler. Renginizi alt boyayla inceltmeye başlayın. Daha sonra, farklı tonlarda bir renk kullanarak, eserin ana bölümleri olacağı yerleri hafifçe boyayın. Örneğin bir gün batımı resminde ağaçların ve tepelerin olacağı alanları kabaca işaretleyebilirsiniz. O kısımlar gökyüzünden daha koyu olacaktır. Bu şekilde, boyayı tuvale uygulama vakti geldiğinde, tam olarak o parçanın nereye gideceğini bileceksiniz.

ISLAK BOYA ÜSTÜNE TEKRAR BOYAMA (WET ON WET)

Resim yaparken çok fazla beklemek gerekir. Yeni renk katmanı uygulamak için önceki boya katmanını tamamen kuruyana kadar beklemek zorunda kalırız. Fakat ıslak boyama üstüne tekrar boyama tekniğiyle tam tersini yapabilirsiniz. Alla prima olarak da adlandırılan bu teknik tuval üzerine ıslak boyanın ıslak boyaya uygulandığı bir resim tarzıdır. Islak boyama üstüne tekrar boyama tekniğini kullanmak size hızlı çalışma ve tuval üstündeki katmanları karıştırma fırsatı verir. Bu yöntem manzara resimleri yaparken eserinizi bir oturuşta bitirebilmeniz için idealdir. Yağlı boya, gecikmeli kuruma süreleriyle ıslak boyama üstüne tekrar boyamayı denemek için mükemmeldir.

PALET BIÇAĞI (PALETTE KNIFE)

Palet bıçağı çoğu zaman boya karıştırmada kullanılır ancak tuvalinize renk uygulamanın bir yolu olarak da kullanmayı düşünebilirsiniz. Malanın şekline bağlı olarak, tek başına fırça ile bir eşini daha yapamayacağınız dokusal vuruşlar oluşturabilirsiniz. Palet bıçağının sert köşesi sayesinde bu teknik açılı işaretleme ve soyut imgeler için en uygun yöntemdir.

KOYU RENK BOYAMA (IMPASTO)

Pressmaster/Shutterstock’dan Stock Photos
Van Gogh’un resimlerine hayran kaldığınız bütün anları hatırlayın. Her vuruşun nasıl görünebilir olduğunu ve boyanın yüzeyden görünebildiğini fark ettiniz mi? Buna impasto denir ve siz de aynısını yapabilirsiniz. Bir fırça kullanarak ve fazlaca boya ilave ederek malzemeyi kalın katmanlar halinde uygulayın. Renkleri tuval üzerinde karıştırmanız tavsiye edilir.

GRİ TONLARINDA BOYAMA (GRISAILLE)

Gri tonlarında boyama resmin gri tonlarında veya başka bir nötr renkte tamamlandığı bir yağlı boya yaklaşımıdır. Heykellerin görünümünün benzerini yaptığı için ki bu daha ucuza geliyordu erken Rönesans döneminde popülerdi. Günümüzde monokromatik teknik, heykellerin aksine siyah beyaz fotoğrafçılığı hatırlatıyor.

ENGELLEME (BLOCKING IN)

Alt boyamaya benzer şekilde, engelleme tekniğini bir resme başlarken yaparsınız. Seyreltilmiş boya ve büyük bir fırça kullanarak tuvalin üstüne eserin genel renklerini ve şekillerini uygulamaya başlanmalı. Böyle yaparak, resim için bir plan oluşturmanızın yanında renk tonlarının ve diğer unsurların uyum içinde olmalarını sağlarsınız. Daha sonra katmanlar oluşturursunuz. Daha fazla renk ve ayrıntı ekleyerek resmi güzelleştirebilirsiniz. Yada çalışmanın ilk enerjisini sergilemek için engelleme tekniği kullanılarak oluşturulan bazı resimleri öylece bırakabilirsiniz.

IŞIK VE GÖLGE SANATI (CHIAROSCURO)

Chiaroscuro, “ışık ve gölge sanatı” anlamına gelen İtalyanca bir kelimedir ve bir çizim veya resimde aydınlık ve karanlık arasındaki dengeyi ifade eder. Çünkü genellikle yağlı boyayla ilişki kurulur. Caravaggio ve Rembrandt, bu tekniği belki de en iyi kullanan sanatçılar olarak bilinirler. Yapıtları karanlık ve aydınlık arasında güçlü bir zıtlık sergiler. Figürleri zifiri karanlık bir odada durur ve üzerlerine tek bir lamba parlıyormuş gibidirler. Ortaya çıkan sonuç, temalarına üç boyutlu algısı sağlar. Sembolik yağlı boya resimlerinin çoğu bu prensibi kullanır. Bir kişi resmi chiaroscuro kullanarak tasvir ediyor. Bunun sebebi muhtemelen resimde karanlık ve aydınlık arasında belirgin bir zıtlık olmasıdır.